porovnat

oblíbené
Sloužíme těm, kteří chrání životy, zdraví a majetek druhých.
Facebook Instagram Youtube

Jolly Specialguard boot 9052/A - C - zásahová obuv

Jolly Specialguard boot 9052/A - C  - zásahová obuv -

Prodej zboží již SKONČIL.


Vysoká šněrovací hasičská obuv vhodná pro zásahové akce, nácvik a běžnou pracovní činnost hasiče.

Podšívka ze syntetické tkaniny Cambrelle® je vysoce prodyšná a odolná prodření.

Obuv je certifikována dle následujících norem a dodatečných zkoušek:

CERTIFIKACE: EN ISO 15090:2006

S3 - odolnost vůči perforaci, uzavřená pata, absorbce energie v oblasti paty, elektrická odolnost:antistatická obuv
HRO - odolnost podešve vůči  kontaktnímu teplu ( zkoušeno 300 st. Celsia)
HI - obuv izolovaná vůči teplu (zkoušeno 150 st. Celsia)
CI - izolace spodku proti chladu
WR - voděodolnost

Svršek je vyroben z hydrofobizované usňě přírodním lícem (full grain leather)-gumová ochrana špičky-zadní klínek-trojřadé šití kevlarovou nitÍ-patní poutko. 

Podšívka: syntetická tkanina Cambrelle®. 

Mezipodešev: nový kompozitní protiperforační laminát. 

Podešev: dvouvrstvá šálová otěruvzdorná podešev z nitrilové gumy, antistatická, odolná proti olejům a benzínům i teplu, protiskluzová a s odpružením pod patou. 

Ochrana prstů: hliníková špička, odolná do 200 Joule. 

Zapínání: nový Jolly systém rychlého rozepnutí se zdrhovadlem umožňujícím úplné rozevření boty

Dodávané velikosti 36 - 49 (jednotná cena) 

 

Jolly Fireguard

Boty pro hasiče, ve kterých lze i chodit
Foto: Jiří Doležal

Jollyny mají našlápnuto

Když jsem si poprvé obul hasičskou obuv se značkou HAIX myslel jsem si, že na světě nejsou lepší boty pro hasiče. Byl jsem proto velice skeptický, když jsem dostal na testování obuv italské firmy JOLLY, kterou na našem trhu zastupuje firma WARP s.r.o. z Třebíče. Úvodem musím přiznat, že pouhé nazutí těchto bot, došlápnutí a prvních pár kroků na mě udělalo dobrý dojem. Pamatuji se, že jsem si v duchu říkal, že mám obuté boty, které budou silným konkurentem Haixů.

Testované boty jsem nosil jako pražský vyšetřovatel požárů přibližně půl roku. Je pravda, že jsem je nevystavoval přímému žáru ohně. Nicméně jsem se v nich běžně pohyboval po čerstvě dohašených požářištích, ve vodě, v lesním terénu i na běžných komunikacích. Dokonce jsem v nich byl nucen strávit skoro celý den, což se mnohdy některým řadovým hasičům ani nepoštěstí. Boty jsem při své práci nijak nešetřil. Často jsem s nimi odkopával horkou nebo ještě hořící suť nebo jsem jimi přesouval nahromaděný ohořelý materiál atp. A jak po tom všem dopadly? Jsou opravdu bytelné, lehce se nazouvají a oproti mým Haixům jsou pohodlné. Při nazouvání je zadní kožené poutko prakticky přišito co nejtěsněji k botě, takže neplandá a nepáře se, jak se mi to stávalo u Haixů. V Jollynách lze normálně chodit, aniž byste měli po deseti minutách chůze puchýře na patách, nepotí se v nich nohy a navíc tyto boty nesvlékají z chodidla silné ani slabé ponožky. V zimě v botách není zima, v létě zase horko. Nakonec musím podotknout, že jsou mnohem hezčí než Haixy, byť jsou jim na první pohled podobné hlavně barevným provedením. Tyhle boty prostě vypadají jako boty.
I vzhledem k údržbě mě testovaná obuv mile překvapila. Na botě nenajdete nekonečné tkaničky. Tkaničky jsou dlouhé tak akorát, aby se jimi dala bota pohodně utáhnout. U Haixů jsem měl problém s tím, že se mi tkaničky stále rozvazovaly a zamotávaly. U Jollyn je vše vyřešenou praktickým plastovým klipsem, ze kterého kouká jen pár centimetrů. Pokud jsem boty čistil, snadno jsem odepnul a odkryl místa pod zapínáním. Stačí jen lehce vyháčkovat tkaničku, rozepnout zip a můžete pohodlně čistit kožený jazyk.
Bylo také zajímavé sledovat reakce hasičů, kterým jsem nabídl, aby si boty sami zkusili. Opakovaně jsem byl svědkem jejich údivu nad tím, jak  jsou tyto boty pohodlné, jak se v nich může noha volně pohybovat (díky  měkkému žebrování, které je vytvořeno varhánkovitě prošitou kůží nad patou). Já, stejně jako hasiči, jsem ocenil ochranné zesílení kůže u kotníků.
Abychom tyto boty podezřele nepřechválili. Jedna věc se na těchto botách opravdu nevydařila. A to kovový jezdec s kovovým úchytem, kterým se zapíná zip. Bohužel je tento kovový úchyt tak malý, že po něm prsty kloužou a bota se velice těžko zapíná. Zejména zpočátku, kdy byl zip ještě neproježděný, bylo zapínání boty v autě doslova utrpením. Vzhledem k tomu, že na vyšetřovačce jezdíme k požárům po celé Praze, měl jsem po dvanáctihodinové službě docela slušně odřenou kůži na pravém ukazováčku. Jsem ale přesvědčen, že výrobce tuto vadu na kráse bot rychle odstraní. Příklad si může vzít třeba z konkurenčních Haixů, u kterých je úchyt na jezdci z  kůže.
Nicméně, i po tomto nepříjemném zážitku musím říci, že již zpátky Haixy nechci. Z mého pohledu byly jednoznačně překonány Jollynami. Teď už jen doufám, že mi výrobce testovanou obuv prodá za zvýhodněnou cenu. Pokud bych mohl dát Jollynám známku jako ve škole, pak bych jim dal jedna mínus.

 

Technická data

Testovaná hasičská zásahová obuv musí standardně splňovat normy EN15090:2006 podle požadavků certifikace. Tato obsáhlá norma se týká nejrůznějších požadavků na hasičskou obuv. Jednotlivé druhy zkoušek jsou označeny zkratkami, z funkčního hlediska nedůležitější a pro čtenáře nejzajímavější jsou tyto:

HI - odolnost vůči teplu: zkouška se provádí při pobytu boty v horké pískové lázni. Jsou tři třídy provedení zkoušky (H1 - H3):

Požadavky na teplotu uvnitř obuvi:

H1 - teplota lázně 150 °C po dobu 30 minut nesmí teplota uvnitř boty překročit 42 °C
H2, H3 - teplota lázně 250 °C po dobu 10 minut nesmí teplota uvnitř boty překročit 42 °C

Požadavky na degradaci (změnu) obuvi:

H1 - boty musí vydržet bez deformace v pískové lázni o teplotě 150 °C 30 minut
H2 - boty musí vydržet bez deformace v pískové lázni o teplotě 250 °C 20 minut
H3 - boty musí vydržet bez deformace v pískové lázni o teplotě 250 °C 40 minut

Testovaný model Fireguard spadá do třetí třídy H3

F2A - toto označení znamená, že obuv je chráněna proti propíchnutí či proříznutí a zároveň splňuje požadavky na antistatické vlastnosti. Tato ochrana je u bot obvykle zajišťována vloženou ocelovou planžetou, která chrání nohu pouze zespodu.
Ochrana proti perforaci (propíchnutí či proříznutí) podešve je u modelu Fireguard zajištěna vícevrstvým laminátem, který oproti běžné ocelové planžetě poskytuje několik zásadních výhod:
- chráněná plocha je větší (chrání nohu částečně i po bocích)
- bota je ohebná a tím se zvyšuje komfort při celodenním nošení
- absorbuje nárazy při došlapu
- snižuje hmotnost boty oproti konstrukci s ocelovou planžetou
- zároveň díky tomuto použitému materiálu má tento model certifikát CI (izolace proti chladu  
   testováno do -20 °C)

AN - ochrana kotníku je  zajištěna z  vnitřní i vnější strany boty

P.P.3a CAT - osobní ochranné vybavení třetí kategorie.
Použita je dvoukomponentní podešev z nitrilové pryže, která je antistatická, odolná proti benzínům, olejům, vysokým teplotám (400 °C), má vysokou životnost (tvrdost 60 Shore), neklouže a výborně absorbuje nárazy vznikající při chůzi (tlumící vrstva tvrdost 30 Shore), čímž nejen splňuje, ale v mnoha směrech vysoko překračuje požadavky normy.
Další odlišnosti modelu Fireguard oproti standardně užívaným materiálům, technologiím a konstrukčním řešením:
Tužinka:  (ochranná výztuha ve špici) není kovová, ale je ze slitiny hliníku, což při stejné pevnosti snižuje váhu bot. Hliníková kaple chrání prsty nohou před poraněním, absorbuje nárazy do 200J, zároveň chrání prsty proti trvalému tlaku - vyzkoušeno při 15kN.
Šněrovací systém: Díky rychlozapínání, které je zkombinováno s tkaničkami z nehořlavého a samozhášivého materiálu NOMEX®  se bota dokonalé přizpůsobí tvaru nohy. Pokud chceme obuv impregnovat nebo vyčistit, lze zip jednoduše zcela rozevřít, což zpřístupní prostor pod zipem. Je možné samstatně koupit nejen zipovou vložku, ale v případě poškození i samotný jezdec zipu.
Zvýšené pohodlí (ohyb nohy) při chůzi z kopce zajišťuje vložený klínek z měkké kůže v patní části boty.

Autor: Radek Kislinger
Publikováno: 04. 07. 2008

Jolly Specialguard boot 9052/A - C - zásahová obuv







Související zboží

7,12 € s DPH
7,12 € s DPH
webmaster CORA 2007 - 2024, www.cora.cz