porovnat

oblíbené
Sloužíme těm, kteří chrání životy, zdraví a majetek druhých.
Facebook Instagram Youtube

BUSHFIRE - zásahový oblek Nomex Comfort RS

BUSHFIRE - zásahový oblek Nomex Comfort RS

Prodej zboží již SKONČIL.


Bushfire -zásahový ochranný oděv pro hasiče pro zdolávání požárů na volném prostranství podle normy EN 15614:2007, EN ISO 11612, EN 1149-5.

Charakteristika:
- dvoudílný komplet
- zvýšená mechanická odolnost, dlouhá životnost
- dobrý komfort nošení
- testováno na manekýnu THERMO-MAN® v Ženevě

Materiál:
- NOMEX®Comfort RS, 220 g/m2 - SOFIGUARD® (speciální úprava na vnější tkanině zajišťuje ochranu proti kapalným chemikáliím, až 25 cyklů praní při 60ºC a sušení bez nutnosti další reimpregnace)

Reflexní pásky a nápis:
- žlutá s kombinovanými vlastnostmi
- Reflexite ™ - žlutá s kombinovanými vlastnostmi (50 mm)
- žlutý nebo stříbrný nápis
- na zádech nápis HASIČI

 

Zásahový oděv BUSHFIRE – DEVA F-M

Jedná se o jednovrstvý zásahový komplet kalhoty + blůza, vyrobený z materiálu NOMEX® Comfort RS, 220 g/m2 rip-stopové vazby s impregnační úpravou SOFIGUARD. Uživateli poskytuje ochranu těla vyjma hlavy, rukou a chodidel. je určený pro použití při likvidaci požárů v otevřeném terénu a doprovodným činnostem. Co si pod tímto lze představit, je asi všem jasné. Hašení travních a lesních porostů, stohů apod. Doprovodnou činností se zřejmě rozumí např. balení hadic, doplňování vody atd. Prostě a jednoduše, teď použiji citaci výrobce, tento oblek není určen k tomu, aby poskytl ochranu při uvěznění v ohni a likvidaci požárů v objektech. Rozumějme tak, že s ním nesmíme zasahovat při požáru uvnitř objektů. Je jasné, že jednotky kategorie JPO V budou nové obleky používat na vše možné, ale toto prostě nelze, jde o bezpečnost.

Když jsem rozbalil první pytel, ve kterém se ukrývala blůza BUSHFIRE, tak mi hned po jejím vyjmutí napadlo, že něco obdobného jsem kdysi měl a bylo to z výstroje jakýchsi amerických vojenských jednotek. Ano, rip-stopová vazba, to je ta podobnost i když nejen ona. Po rozložení blůzy na stůl vidím, že i délka je stejná jako u výstroje US ARMY, tedy končí pod sedácí částí těla. Jasně, tento střih je logický, jedná se o zásahový oděv, tak nemůže být blůza tzv. pasovka. Na první pohled člověka zaujmou kapsy, kterých je na bundě poměrně dost. Dvě spodní, kryté uzávěrem se suchým zipem, jenž má pomocné poutko pro snazší otevírání, jsou umístěny na dobrém místě, jen mi připadají poněkud mělké. Následují dvě horní kapsy, z nichž je jedna určena pro uložení radiostanice. Ta je standartně také vybavena překrytem se suchým zipem a poutkem a také se samostatným páskem pro lepší upevnění RDST v kapse, toto řešení používá DEVA i u klasických zásahových obleků TIGER či FIREMAN. Pravá horní kapsa je nejrozměrnější ze všech a taktéž má překryt s poutkem na suchý zip. Na blůze vynikají žluté reflexní pruhy o šíři 50 mm, které jsou umístěny v její dolní části nad lemem a ve střední části přes oblast horních kapes, to samé je i na rukávech. Na stejných úrovních jsou pochopitelně i v zadní části blůzy, kde je navíc doplňuje nápis HASIČI. Co velmi oceňuji, je svévolný elastický pruh na zádech v úrovni pasu, který tak upraví blůzu do ideální nositelné podoby. Její spodní část je volná, tudíž je díky tomu snadnější pohyb, ale elastický pás zabraňuje proniknutí větru na záda, blůzu v této části přilne k tělu. Zapínání je na běžné zdrhovadlo, používané DEVOU, to je doplněno po celé své délce suchým zipem. Celkově lze říct, že pohyblivost jedince je v blůze BUSHFIRE velmi dobrá a komfort nošení je na slušné úrovni.

Ve druhém pytlíku jsou uschovány kalhoty BUSHFIRE. Po jejich vyjmutí jsem si je ani moc neprohlížel a rovnou si je oblékl. Sedějí mi dobře. V roce 1995 jsem při nástupu ke sboru nafasoval nomexy FIREMAN III (či II?) a z kalhot BUSHFIRE mám podobný pocit, jako právě ze starých FIREMANů. žádná vnitřní vrstva, jako je tomu dnes, prostě holý nomex. Nemají však zvýšený pas. Na pravém stehně je rozměrná kapsa, do které se pohodlně vejdou zásahové rukavice. Její překryt je s poutkem na suchý zip, stejně jako to má blůza. Na bocích je dvojice malých kapes, které se dají uzavřít klasickým zipem, což je dobré. Dolní část kalhot, resp. obě nohavice mají pro lepší regulovanost jejich šíře pásek se suchým zipem, stejně tomu je i u rukávů blůzy. Když jsem u nohavic, v jejich spodní části mají na sobě reflexní pruh šíře 50 mm. Aby kalhoty mohl člověk nosit, je nutno připomenout, že je na něm drží šle. Ty jsou velmi pohodlné, snadno stavitelné a díky suchým zipům, jenž je na kalhotách drží, i lehce vyměnitelné. Kalhoty mají dále v oblasti rozkroku běžný zip a cvok.

Celkový dojem ze zásahového obleku není špatný, střih dovoluje uživateli maximální pohyblivost. Neměl jsem BUSHFIRE u zásahu, takže jej nemohu hodnotit z této stránky, nicméně si myslím, že pokud bude využívám dle svého určení, problémy nenastanou. Každopádně na nějaké jeho nošení v těchto mrazech, co nyní panují v ČR, raději zapomeňte. Leda si pod něj dát dva svetry a stejně by to nebylo ono. Proč? Nemohu se totiž zbavit pocitu, že je to jen jakási „vytuněná“ nomexová PS II, tedy pracovní stejnokroj II. Materiál je stejný, rip-stopová vazba také, schvalovací certifikáty EN rovněž stejné, určení použití přibližně totožné. V lehké PS II bych za mrazu také nikam nelezl. I přesto je oblek BUSHFIRE pro dobrovolné hasiče z jednotek JPO V bezesporu však velkým krokem kupředu a na jejich relativně omezenou zásahovou činnost je v rámci finančních možností dostačující, když uvážíme, jaké oblečení mnohé pětkové jednotky dodnes používají.

BUSHFIRE

Ochranný oděv pro hasiče při zdolávání požárů na volném prostranství certifikovaný dle ČSN EN 15614:2007, ČSN EN 531, EN 1149–5.
Materiálové složení:
NOMEX® Comfort RS, 220 g/m2
Specifikace:
Jednodílná kombinéza, variantně dvoudílný oděv
- permanentní snížená hořlavost  – trvale antistatický podle EN 1149–5  – vysoká pevnost v trhu  – dobrý komfort nošení  – snadná údržba, dlouhá životnost  – reflexní pásky – 3M nebo REFLEXITE

Zde jsou pro srovnání vlastnosti PS II NOMEX® Comfort RS

Je určen pro pohyb na stanici, venkovní zásahy, lesní požáry, technickou asistenci. Certifikovaný dle EN 531, EN 1149–5.
- materiál NOMEX® Comfort RS, hmotnost 220 g/m2
- vhodný pro přímý styk s pokožkou
- permanentně nehořlavý a antistatický
- vysoký komfort při dlouhodobém používání
- dobrý odvod vlhkosti, prodyšnost
- reflexní pásky 3M
- dlouhá životnost
- díky Rip – Stop vazbě dvojnásobná pevnost v trhu

původní foto na webu DEVY - jasně zřetelný vícevrstvý oblek

Převzato www.pozary.cz

MateriálNomex Comfort RS
NormyEN 15614:2007, EN ISO 11612, EN 1149-5
bushfirebushfire
bushfirebushfire
bushfirebushfire
bushfirebushfire
bushfirebushfire
bushfirebushfire
bushfire kalhotybushfire kalhoty
bushfire kalhoty zádabushfire kalhoty záda





Související zboží

390 Kč s DPH
322 Kč bez DPH
objem:
120 Kč s DPH
99 Kč bez DPH
webmaster CORA 2007 - 2024, www.cora.cz