porovnat

oblíbené
Sloužíme těm, kteří chrání životy, zdraví a majetek druhých.
Facebook Instagram Youtube

Kniha HASIČI (dějiny českého hasičství) 2. aktualizované vydání

Kniha HASICI (dejiny ceského hasicství) 2. aktualizované vydání
Kód zboží:200 020 055
 
Dodací doba:5 dnů
Záruční doba:24 měsíců
 
Cena bez DPH:908 Kč
Cena s 0% DPH:908 Kč
 


odeslat dotaz na produkt

Zde najdete ukázku z knihy
Zde najdete ukázku z knihy
Zde najdete obsah knihy

V hasičských kruzích známý žurnalista a historik Josef Nitra předkládá odborné i široké laické veřejnosti doposud nejobsáhlejší dílo věnující se vzniku a rozvoji požární ochrany v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Nezapomíná přitom ani na období společného československého státu a ve zvláštní kapitole věnuje pozornost také hasičům na Slovensku.

Publikace představuje široce pojatou, propracovanou sondu do historie užití ohně a ochrany před ním. Autor přitom postupuje od počátků lidské civilizace přes první účinná opatření středověku a raného novověku, zejména císařské patenty Marie Terezie a Josefa II., až po moderní dobu charakteristickou rozvojem techniky a závislostí společnosti na ochraně vlastní bezpečnosti.

Zvláštní pozornost je věnována vzniku prvních hasičských sborů a snaze o samostatnou národní organizaci. Zároveň se zde dovídáme podrobnosti o vývoji odborného vzdělávání, máme možnost seznámit se s hasičskou literaturou i profesním periodickým tiskem a autor neopomíjí ani zavádění požární ochrany v hospodářských odvětvích, založení vzájemné pojišťovny či samaritánské služby.

Další kapitoly pak nabízejí přehled historie civilní ochrany, hasičského vzdělávání a sportu, muzejnictví a sběratelství a v neposlední řadě i práce s dětmi a mládeží. Nechybí zde ani kapitola, která se věnuje činnosti hasičů v boji s koronavirem.

 Kniha, s hasičskou tématikou, která jistě potěší jako krásný dárek každého hasiče či hasičku.

AutorJosef Nitra
Jazykčeština
Počet stran368
Vydání22.6.2021
Vazbavázana

 

Josef NITRA
Pracoval několik let v redakcích hasičských časopisů 150 Hoří a 112. Později přijal nabídku místa tiskového mluvčího SH ČMS. Zde se začal zabývat dějinami požární ochrany a vydal první dvě publikace o počátcích organizovaného hasičství v českých zemích a jeho vývoji v období Rakousko-Uherska. Vedle toho sepsal několik odborných brožur a knihu o HVP.
Jeho zápal pro historii hasičství jej přivedl nejdříve k nápadu a pak i k organizaci deseti propagačních jízd SH ČMS. Byl také duchovním otcem a hlavním organizátorem první ho setkání hasičů pod Řípem v roce 2019.
V současné době je šéfredaktorem reprezentativní dvousetstránkové ročenky SH ČMS Hasičské čtení, kde věnuje rozsáhlou pozornost historii požární ochrany a jejím fandům. Je členem Ústřední odborné rady historie a muzejnictví SH ČMS, členem SDH své rodné obce Raškovice a strostou Podřipské hasičské župy.

rozměry (d x š x v)cca 21,5 x 3 x 29,5 cm
SouborTypVelikost 
dejiny-hasicstvi-obsah.pdfPDF File47 kBstáhnout 
pompieri-09-15-ukazka.pdfPDF File878 kBstáhnout 
pompieri-279-283-ukazka.pdfPDF File1 001 kBstáhnout 


Ověřený zákazník

Přidáno: 11. 8. 2020
50% Velice dobře napsaná kniha, vhodná pro zájemce o historii



Související zboží

1 026 Kč s DPH
1 026 Kč bez DPH
809 Kč s DPH
809 Kč bez DPH
245 Kč s DPH
245 Kč bez DPH
291 Kč s DPH
291 Kč bez DPH
326 Kč s DPH
326 Kč bez DPH
326 Kč s DPH
326 Kč bez DPH
webmaster CORA 2007 - 2024, www.cora.cz