porovnat

oblíbené
Sloužíme těm, kteří chrání životy, zdraví a majetek druhých.
Facebook Instagram Youtube

Dobráci pro obci, 8. díl

02.04.2020

Vážení kolegové dobrovolní hasiči,
v obcích i ve městech jste jedni z mála, kteří máte důvěru spoluobčanů i seniorů. Právě ti teď vaši pomoc a dobrou radu budou potřebovat. Proto vám nyní pravidelně přinášíme stručnou, ale potřebnou informaci o tom, co je pro zdraví starších spoluobčanů důležité a čím jim vy konkrétně pomůžete a  poradíte.

Bude se testovat každý občan?

Informace o nutnosti testování co nejvíce lidí jsou v poslední době velmi diskutované. Senioři i každý, kdo má v rodině chronicky nemocného, chtějí znát odpověď na to, jestli a kdy přesně se nechat testovat.

Jednou z velkých výhod nynější pandemie je internetové propojení vědců z celého světa tak, jak tomu u žádné pandemie v minulosti nebylo. Vědcům se povedl doslova husarský kousek již v počátcích výskytu této nemoci. Doslova 7 dnů od oficiálního zveřejnění informací o nové epidemii (31.12.2019), se již 7.1.2020 podařilo čínským vědcům rozluštit genetický kód nového viru.  Během týdne tak všechny státy světa dostali k dispozici základní informaci, o jaký virus se zde jedná a jeho genetický kód.

K průkazu viru v organizmu se díky znalosti genetického kódu proto používá velmi přesná testovací metodika PCR. To je ten test, kde zdravotníci odebírají vzorek z hrdla, přesněji z dolní části hrdla. Test porovnává genetickou informaci viru s informacemi z odebraného vzorku. Analyzátor zjistí, zda je ve vzorku přítomná ribonukleová kyselina viru, či nikoliv. Tento test nelze provést okamžitě, analýza trvá několik hodin.

Další možností testování je prokázání protilátek v krvi. Před vypuknutím příznaků můžou být tyto testy negativní, i když je člověk nakažený. Nejde o jejich nespolehlivost. Většinou jde o nepřítomnost protilátek proti viru v organizmu, které by byli tímto testem zachycené. Proto odborníci doporučují tento test využít raději jako potvrzovací, nebo vylučovací test při zjevných příznacích i při lehkém průběhu nemoci. Obecně se odborníci domnívají, že test nemůže být spolehlivý po dobu prvních 5 dnů od nákazy, tělu totiž vždy trvá několik dnů, než si vytvoří protilátky.

Až tuto infekci zvládneme a zabráníme jejímu šíření, nastane situace, kdy se nová nemoc stane součástí našeho života, tak jako tomu je u chřipky, žloutenky a jiných infekčních nemocí. Doufejme, že brzy budeme mít účinnou vakcínu a taky větší spektrum léků na ní. Do té doby všichni budeme pevně věřit, že společně pandemii zvládneme.

Gianna.jpg

Informace pro vás připravuje MUDr. Gianna Conti, MBA, vydavatelka vám již dobře známého hasičského a záchranářského časopisu RESCUE report, www.rescue.cz. Paní doktorka je uznávanou specialistkou na zdravotní prevenci.

webmaster CORA 2007 - 2024, www.cora.cz