porovnat

oblíbené
Sloužíme těm, kteří chrání životy, zdraví a majetek druhých.
Facebook Instagram Youtube

Dobráci pro obci, 2. díl

20.03.2020

Vážení kolegové dobrovolní hasiči,
v obcích i ve městech jste jedni z mála, kteří máte důvěru spoluobčanů i seniorů. Právě ti teď vaši pomoc a dobrou radu budou potřebovat. Proto vám nyní pravidelně přinášíme stručnou, ale potřebnou informaci o tom, co je pro zdraví starších spoluobčanů důležité a čím jim vy konkrétně pomůžete a  poradíte.

2. ROUŠKY A „ROUŠKY“

Pro seniory je nošení roušek, třeba jen na nákup nebo do lékárny natolik neobvyklou záležitostí, že můžeme zcela jistě čekat, že i když je dostanou od rodiny, nebo obce zdarma, budou váhat s jejich nošením. Mají častokráte svou hlavu, proto se dá čekat, že upřednostní šátek nebo šálu. Dnes již vědci prokázali, že virus na některých materiálech vydrží poměrně dlouho. Proto i šátky a šály jako náhrady roušek by měli splňovat alespoň základní požadavky na hygienu. Především nemůžou být ze syntetických materiálů, protože tyto nelze po použití vyprat na vyšší teplotu. Pokud jsou to hrubé úplety, senior se v nich rychle zapotí a šály navlhnou, takže se stanou „zahrádkou“ pro mnohé jiné bakterie.

Obdarujte seniory i při nedostatku jednorázových raději ručně šitými, ale bavlněnými rouškami, nejlépe dvěmi-třemi, aby se mohli vyprat a hlavně přežehlit. Bavlněné roušky lze lehce vyvařit i v horké vodě na sporáku.  

Vysvětlete seniorům i svým blízkým: nošení roušky je nevyhnutným opatřením. Rouška není určena jen k nošení při nákupu, ale po celou dobu vycházky. Seniorům se může potit obličej, nutno vydržet. Protože nejsou zvyklí, můžou zpočátku pociťovat pocit stísněného dýchání.

POZOR: první dny budou možná nosit roušku všichni, ale senioři můžou být první, kterým nošení roušky nebude v teplém počasí příjemné, nebo na ni prostě zapomenou. Upozorňujte své spoluobčany, že jde o dlouhodobější opatření  

Vaše doktorka kamarádka

Gianna Conti

Gianna.jpg

Informace pro vás připravuje MUDr. Gianna Conti, MBA, vydavatelka vám již dobře známého hasičského a záchranářského časopisu RESCUE report, www.rescue.cz. Paní doktorka je uznávanou specialistkou na zdravotní prevenci.

webmaster CORA 2007 - 2024, www.cora.cz