porovnat

oblíbené
Sloužíme těm, kteří chrání životy, zdraví a majetek druhých.
Facebook Instagram Youtube

Dobráci pro obci, 4.díl

24.03.2020

Vážení kolegové dobrovolní hasiči,
v obcích i ve městech jste jedni z mála, kteří máte důvěru spoluobčanů i seniorů. Právě ti teď vaši pomoc a dobrou radu budou potřebovat. Proto vám nyní pravidelně přinášíme stručnou, ale potřebnou informaci o tom, co je pro zdraví starších spoluobčanů důležité a čím jim vy konkrétně pomůžete a  poradíte.

4. VNÍMEJTE POTŘEBY SENIORŮ 

Teď, když je televize plná informací o tom, že všichni musíme pomáhat seniorům, může zcela přirozeně nastat u seniorů jistý pocit neútěšnosti a podvědomý trvalý strach o své zdraví. To vede k přehnanému sebepozorování se. Následný stres pak zhorší jakoukoli chronickou nemoc, na kterou trpí, nehledě na to, že velmi trpí jejich imunita, částečně i stereotypní stravou.  Tento podvědomý stres se dá celkem vtipně obelstít tím, že Vaše spoluobčany něčím milým překvapíte.

BUĎTE VNÍMAVÍ A OHLEDUPLNÍ
Nejdůležitější je zeptat se nyní svých rodičů, sousedů a spoluobčanů, jak se cítí, čeho se bojí a co je trápí. Jeden pohovor na dálku přes okno a předzahrádku udělá lépe než pár hodin u telky. Ale stejně důležité je stanovit nějaký pravidelný časový interval, kdy s Vámi můžou senioři počítat. I když Vám na poprvé řeknou, že nic nepotřebují, když se zastavíte každý den, osmělí se a řeknou si o pomoc.

POMÁHEJTE AKTIVNĚ A VYNALÉZAVĚ S NÁKUPY
Každý z nás může pomoci svému sousedovi s nákupem či dalšími potřebami, aby senior nemusel být vystaven setkání s dalšími lidmi v obchodech. Chodící senioři si rádi sami zajdou na nákup do sámošky. Ale již si nedovolí říct si o pomoc s nákupy jiných, než základních potravin. Přitom právě změna ve stravování, občasné mlsání, nebo pravidelné pivko je nesmírně důležitým rituálem, který udržuje život seniorů v pořádku.  

Buďte tedy vynalézaví a sami nabídněte, že minerálky nebo pivka vezmete u svých pochůzek. A pokud ku tomu přidáte nějakou „mlsku“ navíc, určitě budou senioři příjemně překvapení.

Vaše doktorka kamarádka

Gianna Conti

Gianna.jpg

Informace pro vás připravuje MUDr. Gianna Conti, MBA, vydavatelka vám již dobře známého hasičského a záchranářského časopisu RESCUE report, www.rescue.cz. Paní doktorka je uznávanou specialistkou na zdravotní prevenci.

webmaster CORA 2007 - 2024, www.cora.cz