porovnat

oblíbené
Sloužíme těm, kteří chrání životy, zdraví a majetek druhých.
Facebook Instagram Youtube

Dobráci pro obci, 6. díl

28.03.2020

Vážení kolegové dobrovolní hasiči,
v obcích i ve městech jste jedni z mála, kteří máte důvěru spoluobčanů i seniorů. Právě ti teď vaši pomoc a dobrou radu budou potřebovat. Proto vám nyní pravidelně přinášíme stručnou, ale potřebnou informaci o tom, co je pro zdraví starších spoluobčanů důležité a čím jim vy konkrétně pomůžete a poradíte.

EFEKTIVNÍ DEZINFEKCE RUKOU

Jedním z nejdůležitějších opatření proti  šíření nákazy je povrchová a osobní dezinfekce. Osobní dezinfekce, zejména gelová, se velmi rychle spotřebuje. Mnoho lidí proto má tendenci šetřit na jejím množství. Gelová dezinfekce se musí nanést podle určitého systému na celé ruce. Její množství má být optimálně ve velikosti desetikoruny. Pokud je dezinfekce v dávkovací lahvi, ideální jsou dvě zmáčknutí. Menší množství totiž na rukou zaschne příliš brzy a nestihne zlikvidovat všechny bakterie a viry. Ideální situace je, když do zaschnutí gel vydrží asi 45 vteřin.

Péče o kůži

Při opakovaném používání však dochází k vysušování rukou. Znají to kadeřnice, zdravotníci, všichni, kteří si velmi často v práci myjí ruce a používají dezinfekci. Kůže je odmaštěná, vysušená. Ztrácí přirozený ochranný film, ve kterém se nachází i naše přátelské mikroby. Krátkodobě se nic nestane, ale při velmi častém užití můžou na kůži vzniknout trhlinky, praskliny, nově můžou i vznikat svědící ekzematická ložiska. Na rozdíl od dezinfekce, kterou je nutné často opakovat, kožní film se obnoví velmi jednoduše použitím krémů, například Indulony.  Proti svědění kůže velmi dobře zafunguje i mnoho let známý dětský olejíček Aviril. Výtažek z heřmánku působí na kůži zklidňujícím dojmem.

Pokud si často dezinfikujete ruce, nezapomeňte si je alespoň jednou za den nakrémovat. Doporučte to i všem ve vašem okolí.

Vaše doktorka kamarádka

Gianna Conti

Gianna.jpg

Informace pro vás připravuje MUDr. Gianna Conti, MBA, vydavatelka vám již dobře známého hasičského a záchranářského časopisu RESCUE report, www.rescue.cz. Paní doktorka je uznávanou specialistkou na zdravotní prevenci.

webmaster CORA 2007 - 2024, www.cora.cz