porovnat

oblíbené
Sloužíme těm, kteří chrání životy, zdraví a majetek druhých.
Facebook Instagram Youtube

Dobráci pro obci, 9. díl

03.04.2020

Vážení kolegové dobrovolní hasiči,
v obcích i ve městech jste jedni z mála, kteří máte důvěru spoluobčanů i seniorů. Právě ti teď vaši pomoc a dobrou radu budou potřebovat. Proto vám nyní pravidelně přinášíme stručnou, ale potřebnou informaci o tom, co je pro zdraví starších spoluobčanů důležité a čím jim vy konkrétně pomůžete a  poradíte.

Akce schopná jednotka dobrovolných hasičů

Jako členové jednotek SDH jste jistě nyní oporou mnoha starostům. Mnozí jste již převzali na svá bedra také logistiku nákupů a pochůzek pro spoluobčany, distribuci roušek, nebo zajišťujete desinfekci veřejných prostor. Pozor, nyní nastává čas si znovu říct, kdo kdy a v čem bude fungovat. Jde o akce schopnost nejen vaší jednotky, jde taky o akce schopnost u požárů a jiných druhů nebezpečí.

PŘENASTAVTE SI PRAVIDLA

  1. Rozdělte se na zasahující jednotky a na ostatní členy sboru, kteří budou pomáhat v obci.
  2. Zajistěte, aby se tyto dvě skupiny pokud možno nepotkávali.
  3. Zredukujte počet zasahujících u výjezdu na co možno nejnižší počet. Dle direktivy GŘ HZS ČR je to 3+1 osob.
  4. Odložte na neurčito, případně zrušte porady, školení i skupinovou práci na zbrojnici. Neshromažďujte juniory. Odložte jejich tréningy.
  5. Opakovaně provádějte desinfekci společných prostor a hasičské zbrojnice. Prostorovou i povrchovou, a to i uvnitř vozidel.
  6. Neprodleně informujte v případě nákazy nejen svého velitele, ale i Operační středisko kraje.
  7. Stejně tak neprodleně informujte svého velitele o přítomnosti pozitivně testovaného příbuzného ve vaší rodině.
  8. Důležité je hlásit možný kontakt s nakaženými osobami v případě kontaktu u zásahu.

Pamatujte, nejde o krátkodobou situaci, ještě několik měsíců budeme čelit „promořování“ populace. Zároveň ale za pár týdnů nastanou bleskové povodně, letní horka i plošné požáry. Bude vás všech ještě hodně třeba. Hlídejte si proto svoje zdraví a v celém sboru pohlídejte akce schopnost. Společně to zvládneme

Vaše doktorka kamarádka

Gianna Conti

Gianna.jpg

Informace pro vás připravuje MUDr. Gianna Conti, MBA, vydavatelka vám již dobře známého hasičského a záchranářského časopisu RESCUE report, www.rescue.cz. Paní doktorka je uznávanou specialistkou na zdravotní prevenci.

 

webmaster CORA 2007 - 2024, www.cora.cz