porovnat

oblíbené
Sloužíme těm, kteří chrání životy, zdraví a majetek druhých.
Facebook Instagram Youtube

Dobráci pro obci, 3.díl

23.03.2020

Vážení kolegové dobrovolní hasiči,
v obcích i ve městech jste jedni z mála, kteří máte důvěru spoluobčanů i seniorů. Právě ti teď vaši pomoc a dobrou radu budou potřebovat. Proto vám nyní pravidelně přinášíme stručnou, ale potřebnou informaci o tom, co je pro zdraví starších spoluobčanů důležité a čím jim vy konkrétně pomůžete a  poradíte.

3. NÁKUPY PRO SENIORY  

Najednou nemůžeme ven. Senioři ještě méně. A to je velká změna. Ne každý ji chápe.

Pro seniory je občasná vycházka jednou z mála možností, jak se přiblížit jiným lidem v osamění, jak „sezbírat“ místní nové informace. Hlavně chtějí ujištění, že v jejich obci je vše v pořádku. Mnozí jsou znejistěni a informace z televize jim buď  již „lezou na nervy“, nebo je  spíše děsí, než uklidňují.

Proto je právě pro seniory doba vyhrazená pro nákupy vítanou příležitostí, jak vnést změnu do jinak velmi fádního režimu. Potíž je v tom, že prvních pár dnů budou možná senioři využívat sociálních služeb, pomoci sousedů, nebo vaší pomoci, ale o pár dnů dále již nevydrží a začnou se nám na obci „shlukovat“ a vykládat si navzájem.  Nevím,jak Vy,ale já ještě nikdy nezažila, že by si dvě zralejší dámy před obchodem vykládali v uctyhodné dvoumetrové vzdálenosti. Prostě se neuslyší.

Poraďte svým spoluobčanům:

Ven jenom s rouškou, v zimě i teple. A to nejen první dny, ale týdny, možná i měsíc. 

Vyměnit si navzájem telefon, ale nevybavovat se před obchodem, hospodou, poštou.

Doktor umí napsat léky e-receptem, vyzvednout je pro ně umí rodina, nebo kdokoli jiný, možná právě Vy. Někdy je vhodné dopředu se podívat, jestli léky nedochází, aby senior nebyl pak ve velkém stresu, až si je bude zase na týden dopředu chystat.

„Točené“ pivko možná časem místní hospodský zavede, až se režimová opatření zmírní, ale pokud již nyní k pivu přidá lavičku před hospodou, ohrozí zdraví každého štamgasta. Proto svým sousedům i spoluobčanům raději dovezte pár „lahváčů“ přímo domů.

Vaše doktorka kamarádka

Gianna Conti

Gianna.jpg

Informace pro vás připravuje MUDr. Gianna Conti, MBA, vydavatelka vám již dobře známého hasičského a záchranářského časopisu RESCUE report, www.rescue.cz. Paní doktorka je uznávanou specialistkou na zdravotní prevenci.

webmaster CORA 2007 - 2024, www.cora.cz