porovnat

oblíbené
Sloužíme těm, kteří chrání životy, zdraví a majetek druhých.
Facebook Instagram Youtube

Dobráci pro obci, 7. díl

31.03.2020

Vážení kolegové dobrovolní hasiči,
v obcích i ve městech jste jedni z mála, kteří máte důvěru spoluobčanů i seniorů. Právě ti teď vaši pomoc a dobrou radu budou potřebovat. Proto vám nyní pravidelně přinášíme stručnou, ale potřebnou informaci o tom, co je pro zdraví starších spoluobčanů důležité a čím jim vy konkrétně pomůžete a  poradíte.

PODRÁŽDĚNÝ OBLIČEJ

Na použití roušek jste si již jistě zvykli a nosíte je do práce, při práci, při nákupech i při pomáhání všem kolem vás. U více lidí se při nošení roušky můžou vyskytnout „boláky“, vřídky, pupínky a jiné  drobné, ale nepříjemné komplikace.

Nejen mladým, ale i starším  mužům se může zhoršit akné, po holení můžou některé chloupky zarůstat a zanítit se. Zhoršení akné a drobné záněty jsou způsobené zvlhnutím roušky. Kůže je na jedné straně vysušována delším  třením látky,  na druhé straně je provlhlá vydechovanou párou.  

U někoho se může projevit i svědění a začervenání jako přecitlivělost na gumičky použité v ručně šitých rouškách.

Základním opatřením je střídat roušky a ústenky po pár hodinách, vždy, když máme pocit, že jsou již vlhké. I největším drsňákům, kteří kromě pěny na holení a mýdla neuznávají žádnou kosmetiku, lze v souvislosti s používáním roušek doporučit, aby si při výměně roušky opláchli obličej. Jednou za čas, například večer, lze přidat i přírodní olej z čajovníku australského, velmi silně desinfekční a hojivý přírodní olej s příjemnou neutrální vůní. Na obličej nepoužívejte krémy na ruce. Ty totiž mají jako ochrannou složku glycerín, vynikající na ruce, ale v obličeji by kůže dobře nedýchala.

Na konec jedna dobrá rada pro ženaté muže. Myslím,  že se manželce pro jednou nic nestane, když jí v koupelně ubyde trochu nočního krému. Vaše pleť při práci a pod rouškou trpí a trochu regenerace ji udělá před spaním dobrou službu.

Vaše doktorka kamarádka

Gianna Conti

Gianna.jpg

Informace pro vás připravuje MUDr. Gianna Conti, MBA, vydavatelka vám již dobře známého hasičského a záchranářského časopisu RESCUE report, www.rescue.cz. Paní doktorka je uznávanou specialistkou na zdravotní prevenci.

webmaster CORA 2007 - 2024, www.cora.cz