porovnat

oblíbené
Sloužíme těm, kteří chrání životy, zdraví a majetek druhých.
Facebook Instagram Youtube

Rescue Tool - záchranářský nůž + pouzdro

Rescue Tool - záchranárský nuž + pouzdro
Kód zboží:200 080 000
 
Dodací doba:30 dnů
Záruční doba:24 měsíců
 
Cena bez DPH:2 466 Kč
Cena s 21% DPH:2 984 Kč
 


odeslat dotaz na produkt

Kapesní nůž určený pro záchranné a bezpečnostní složky
Počet funkcí 13

  1. velká čepel s pojistkou s očkem pro rychlé otvírání a zubatou čepelí
  2. Phillips křížový šroubovák
  3. hrot pro rozbití okna
  4. šroubovák
  5. otvírák na láhve
  6. odstraňovač izolace z drátů
  7. výstružník, průbojník
  8. čepel na řezání bezpečnostních pásů
  9. kroužek na klíče
  10. pinzeta
  11. párátko
  12. pilka na řezání tříštivého skla
  13. luminiscenční střenka

nylonové poutko
luxusní nylonové pouzdro   

Victorinox RESCUE TOOL

Švýcarský výrobce nožů Victorinox je dnes světovým lídrem v tomto segmentu. Značka Victorinox se stala synonymem špičkové kvality.Victorinox je primárně výrobcem nožů pro armádu a záchranné složky. Proto i výrobky s touot značkou se vyznačují promyšlenou konstrukcí a vysokou užitnou hodnotou. U této značky právě užitná hodnota je dominujícím rysem v charakteristice výrobku.
Jedním z těchto nástrojů je specializovaný záchranářský nůž obchodním názvem Victorinox RESCUE TOOL.
Ačkoli má testovaný nůž v názvu TOOL, svou konstrukcí má převážně chrakter víceúčelového zavíracího nože. Vychází z osvědčené koncepce ucelené řady kombinovaných zavíracích nožů velikosti 111mm (délka v zavřeném stavu) s pojistkou linerlock. Tato řada využívá stavebnicové konstrukce, jednotlivé typy se liší množstvím a kombinací nástrojů.

Nůž obsahuje základní čepel s kombinovaným ostřím a okem pro otevření jednou rukou (převzatou z modelu Victorinox Military), čepel na řezání bezpečnostních pásů, výměnný hrot na rozbíjení oken, výměnnou pilu na sklo, otvírák na láhve se šroubovákem, křížový šroubovák, bodec použitelný i jako nebozez, pinzetu a párátko uložené ve střenkách nože, kroužek na klíče.

Zvláštností ve výbavě nože Victorinox Rescue Tool, která jej odlišuje od ostatních nožů této značky, je čepel na řezání bezpečnostních pásů, výměnný hrot na rozbíjení oken, výměnnou pilu na sklo.

Čepel na řezání bezpečnostních pásůčepel na řezání pásů

Čepel na řezání bezpečnostních pásů (rescue čepel) je dlouhá 91 mm, ostří je mírně prohnuté dovnitř, tupě zakončené (nabroušeno není posledních 10 mm ostří). Toto tupé zakončení umožňuje pohodlnou manipulaci s čepelí na oděvu popř. pokožce zachraňovaného, aniž by hrozilo jeho poranění ostrou špičkou nože. V tupém zakončení rescue čepele je vybroušen oblý háček, který v zavřeném stavu přečnívá o 4,5 mm rukojeť nože, a umožňuje tak snadné otevření čepele. Na ostří čepele jsou po celé její délce vybroušeny pravidelné mělké pravostranně skosené zuby. Tyto zuby zajišťují vysokou řezivost materiálů ze syntetických vláken, např. bezpečnostních pásů automobilu (podrobněji viz test na konci článku).
Výměnný hrot na rozbíjení oken

Výměnný hrot na rozbíjení oken je krátký nástroj pevně umístěný u hlavy rukojeti ukončený trnem s hrotem na rozbíjení oken. Nástroj je v noži držen silou přítlačné pružiny a lze jej po opotřebení jednoduše (pomocí běžných kleští) vyjmout a vyměnit, případně nabrousit. Trn vyčnívá z rukojeti o 8 mm a je v tupém úhlu ze čtyř stran vybroušen do masivního hrotu.

Výměnná pilka na sklo

Výměnná pilka na skloVýměnná pilka na sklo je 88 mm dlouhý nástroj se zdánlivě tupými pilovými zuby, tři zuby menší střídá vždy jeden větší. Pilka, stejně jako hrot na rozbíjení oken, je v noži držena silou přítlačné pružiny a lze jí po opotřebení jednoduše (pomocí běžných kleští) vyjmout a vyměnit. Na rozdíl od hrotu na rozbíjení oken se sklápí do rukojeti nože.

Hlavní čepel

provedena jako kombinovaná, opatřená okem na otevírání jednou rukou. Kombinace zubů a klasického ostří je provedena tak, že první dvě třetiny ostří od špičky čepele jsou na ostří vybroušeny drobné pravidelné pravostranně sešikmené zuby, na zbylé třetině je hladká, pravostranně skosená fazetka. Od běžných kombinovaných ostří na nožích jiných světových výrobců se ostří nože Victorinox Military liší především záměnou pořadí hladké ostří/zuby (hladké ostří je obvykle použito u špičky čepele), záměnou poměru hladké ostří/zuby (hladké ostří zabírá většinou 2/3 délky čepele, zuby pak 1/3), změnou orientace výbrusu zubů a fazetky (výbrus je obvykle levostranný) a tvarem zubů.

Nejslabším místem konstrukce zavíracích nožů je obvykle způsob zajištění polohy čepele (případně dalších nástrojů) v otevřeném stavu. Při selhání zajištění polohy čepele hrozí sklopení čepele a vážné poranění prstů svírajících rukojeť nože.

Hlavní čepelU nože Victorinox Rescue Tool je většina nástrojů zajišťována v otevřené poloze tlakem přítlačné pružiny na hřbet čepele, hlavní čepel je zajištěna v otevřené poloze pojistkou linerlock.

Pojistka linerlock nožů Victorinox velikosti 111mm je použita ve zcela unikátní kombinaci se systémem zajištění nože v otevřeném stavu tlakem pružiny na hřbet čepele. Přítlačná pružina zajišuje fixaci čepele v pracovní funkci, pojistka plní pouze funkci bezpečnostní. To umožňuje, že se v zajištěném stavu neopírá o patu jištěné čepele, ale až o bok sousedního nástroje. Tím se pružina pojistky posouvá za osu čepele, při tlaku čepele proti pojistce je proto pojistka vytlačována do směru zajištění, což prakticky znemožňuje její selhání. Tato konstrukce způsobuje vůle pojistky cca 0,1 mm, tato drobná vůle je eliminována pružinou, tlačící na hřbet čepele. Tato kombinace dvou pojistek zajišťuje vysokou bezpečnost proti náhodnému zavření nože.

Rukojeť

luminiscenční střenkaje provedena se střenkami z plastu výrazné žluté barvy. Střenky jsou navíc luminiscenční, takže ve tmě světélkují, stejně jako šipky na bezpečnostních značkách, označujících v objektech únikové cesty. Ve střenkách jsou uloženy pinzeta a zubní párátko, charakteristické doplňky nožů Victorinox.

Subjektivní hodnocení

Nůž je perfektně řemeslně zpracován, kromě drobných otřepů na hranách výlisku plastu na něm nebyly vidět žádné nedostatky (otřepy šly odstranit jednoduše seškrábnutím cidlinou). Luminiscenční rukojeť je perfektní, dobře se drží, je výrazná a ve tmě opravdu svítí. V případě vypadnutí nože jak na trávník, tak do požářiště žlutá barva vystupuje z pozadí a výrazně usnadňuje nalezení nože. Během testování utrpěla rukojeť několik šrámů a do zdrsnění povrchu střenek se místy zadřela černá špína z mastnoty a popela, ale na atraktivním vzhledu to vážnější újmu nezanechalo.

Rescue čepel řeže jako ďas, v původním továrním naostření jí lze jen stěží něco vytknout. Lze říci, že je to rescue čepel s nejlepším výbrusem, handicapuje ji jen nutnost používat k otevření obou rukou. Zato ji lze pohodlně otevřít v jakýchkoli rukavicích, a to díky oblému háčku vybroušenému v tupém zakončení rescue čepele, který v zavřeném stavu přečnívá o 4,5 mm rukojeť nože.

Hrot na rozbíjení oken byl otestován na cca 30 oknech osobních automobilů. Umístění hrotu přímo na rukojeti nože vyžaduje bezpodmínečné používání ochranných rukavic, jinak hrozí poranění nechráněných prstů a malíkové hrany dlaně. Boční skla automobilů nepředstavovaly pro rozbíjecí hrot žádný problém, přední lepená skla vyžadovala větší razanci úderu, nicméně nenašlo se okno, které by se při troše odhodlání nepodařilo zdestruovat. Ani po roztlučení oněch cca 30 oken se rozbíjecí hrot nijak podstatně neotupil, což svědčí o kvalitě použitého materiálu. A i kdyby k otupení došlo, hrot se dá jednoduše vyměnit nebo popřípadě nabrousit.

Na osobních automobilech byla testována i pilka na sklo. Přes počáteční nedůvěru vůči tomuto nástroji fungovala pilka dobře a lepené sklo opravdu dobře řezala. Nejprve bylo nutné prorazit v lepeném skle otvor. Po cca pěti razantních úderech rozbíjecím hrotem do jednoho místa vznikla oblast rozdrceného skla držícího na bezpečnostní fólii. Po protržení fólie hrotem pilky bylo možné běžnými pilovými pohyby sklo bez větší námahy řezat. Po vyříznutí tří předních skel už scházelo odhodlání do dalších pokusů, nicméně funkce nástroje tím byla ověřena. Jediným zjištěným nedostatkem bylo, že se při řezání skla do pilky plete REP šňůra přivázaná na kroužku na rukojeti nože. Při řezání je na to třeba myslet a případnou zajišťovací šňůru si přidržovat.

Kombinovaná hlavní čepel se ukázala jako vysoce funkční. Pravostranná orientace ostří je výhodná pro praváky, což je většina populace. Větší délka zubaté části čepele umožňuje provádět delší pilovité pohyby při řezání, hladké ostří umístěné u paty čepele umožňuje snadné provádění jemných pracovních úkonů. Pravidelný výbrus zubů umožňuje bezproblémové řezání všech materiálů včetně dřeva.

Pouzdro jde dobře navléknout na běžný hasičský opasek nebo lezecký úvaz, velikost oka přibližně odpovídá velikosti oka na pouzdru hasičské sekerky. Barva pouzdra je výrazně červená se žlutými lemovkami, což je u rescue nože výhoda, i když žluté lemovky získaly během testování žlutočerný nádech.

Victorinox RESCUE TOOL v pouzdřeRozhodným kladem je líbivý design. Pěkné výrazné barvy nože i pouzdra, evokující příslušnost k záchranářským složkám, navíc s výrazným nápisem Rescue, jsou příjemným bonusem k celkové kvalitě a dobré využitelnosti tohoto záchranářského nože.
Nošení a otevírání nože

Nůž Victorinox Rescue Tool není vybaven klipsem k nošení na opasku nebo na hraně kapsy. Nošení nože v zásahovém oděvu je možné buď v kapse zásahového kabátu DEFENDER II, nebo v originálním pouzdře na hasičském opasku, na opasku kalhot PS II, nebo (díky dostatečně dimenzovaném oku originálního pouzdra) na zásahovém hasičském opasku (ochranném polohovacím pásu). Pouzdro umožňuje pohodlné nošení nože, jeho stinnou stránkou je zavírání na suchý zip, které firma Victorinox používá u všech dodávaných pouzder. Kovový druk by patrně držel lépe (zejména po delším používání) a nezanášel by se žmolky textilií.

Nošení záchranářského nože v pouzdře na opasku představuje pro hasiče určitý problém. Při nošení nože v pouzdře na opasku kalhot PS II je po oblečení zásahového kabátu Fireman nůž obtížně dostupný, při současném nošení kalhot DEFENDR II pak zcela nedostupný, a tudíž během zásahu nepoužitelný. Při rychlém oblékání kalhot Fireman přes kalhoty PS II navíc může dojít k zaháknutí okraje oblékaných kalhot, případně kšandy za pouzdro na opasku, což zpomalí oblékání právě v situaci, kdy jde o vteřiny. Pokud je nůž nošen v pouzdře na zásahovém opasku hasiče, má ho hasič při sobě jen v případě, že se tímto opaskem při zásahu vybaví. Pokud zůstane opasek na sedačce (nebo jiném místě) v autě, zůstane tam i nůž a v případě potřeby pak není pro uživatele rychle dosažitelný. Navíc je při nošení na opasku výraznou měrou vystaven ztrátě. Proti náhodné ztrátě nože (vypadnutí z kapsy pouzdra) se lze pojistit přivázáním nože na cca 70 cm padákové šňůry

Všechny čepele a nástroje na obou nožích, mimo kombinované čepele, se otevírají pomocí obou rukou. Otvírák na láhve se šroubovákem a bodec, použitelný i jako nebozez, jsou vybaveny nehetníkem, což způsobuje, že jejich otevření v pracovních rukavicích je prakticky nemožné. Vzhledem k tomu, že se jedná u rescue nože o nejméně využívané nástroje, nepředstavuje to při používání výrazný handicap. Ostatní nástroje, jmenovitě rescue čepel a pilka na sklo jdou díky své konstrukci otevřít i v silných pracovních rukavicích. Rescue čepel jde s trochou cviku otevřít i zaháknutím háčku na konci čepele za oděv nebo hranu kapsy, při konečné fázi otevírání ale může dojít k proříznutí oděvu nebo poranění. Kombinovaná čepel lze díky oku na hřbetu poměrně snadno otevřít jednou rukou, v pracovních rukavicích je k tomu však zpravidla nutné použití ruce dvě.

Přesto, že se nejedná o klasický one-hand, překvapil nůž svou operativností právě při ovládání v rukavicích. Na ovládání je sice nutné použít dvě ruce, ale schopnost otevřít zejména rescue čepel prakticky v jakýchkoli běžně používaných pracovních ochranných rukavicích je obdivuhodná.

Využitelnost testovaných nožů u JPO

Testovaný nůž je určen pro profesionální využití. Tomu odpovídá kvalita zpracování a předpokládaná životnost - výrobce poskytuje doživotní záruku na materiál a výrobní vady, prostřednictvím dodavatelské firmy zajišťuje rovněž kompletní servis. V případě zakoupení nože této značky má majitel zajištěný slušný uživatelský komfort, zaručující, že mu zakoupený nůž bude úspěšně sloužit řadu let.

Nůž Victorinox Rescue Tool je nástroj, který by mohl vlastnit každý hasič. Na rozdíl od jiných nožů podobného typu jej lze jednoznačně doporučit pro hromadné nákupy, a to zejména kvůli vysoké kvalitě provedení a  záručnímu i pozáručnímu servisu, který garantuje dodavatel.

Barvažlutá
Počet funkcí13
Délka čepele11,1 cm
Bezpečnostní pojistkaano
Rozměry120 x 34 x 21 mm
Hmotnost180 g
Victorinox RESCUE TOOL - nůž je určen pro profesionální využití. Tomu odpovídá kvalita zpracování a předpokládaná životnost – výrobce poskytuje doživotní záruku na materiál a výrobní vady, prostřednictvím dodavatelské firmy zajišťuje rovněž kompletní servis. V případě zakoupení nože této značky má majitel zajištěný slušný uživatelský komfort, zaručující, že mu zakoupený nůž bude úspěšně sloužit řadu let.Victorinox RESCUE TOOL
Victorinox RESCUE TOOL s pouzdrem - Nošení nože v zásahovém oděvu je možné buď v kapse zásahového kabátu Fireman, nebo v originálním pouzdře na hasičském opasku, na opasku kalhot PS II, nebo (díky dostatečně dimenzovaném oku originálního pouzdra) na zásahovém hasičském opasku (ochranném polohovacím pásu). Pouzdro umožňuje pohodlné nošení nože.Victorinox RESCUE TOOL s pouzdrem
Rescue Tool - záchranářský nůžRescue Tool - záchranářský nůž
Rescue Tool - záchranářský nůž + pouzdroRescue Tool - záchranářský nůž + pouzdro
Rescue Tool - záchranářský nůž + pouzdroRescue Tool - záchranářský nůž + pouzdro
Hlavní čepel - provedena jako kombinovaná, opatřená okem na otevírání jednou rukou. Kombinace zubů a klasického ostříHlavní čepel
čepel na řezání pásů - čepel na řezání pásů - čepel je dlouhá 91 mm s mírně prohnutým, zubatým ostřím. Zuby na ostří zajišťují vysokou řezivost odolných materiálů (bezpečnostních pásů). VICTORINOX - Rescue Tool.čepel na řezání pásů
Rescue Tool - záchranářský nůžRescue Tool - záchranářský nůž
Výměnná pilka na sklo - Výměnná pilka na sklo je 88 mm dlouhý nástroj se zdánlivě tupými pilovými zuby, tři zuby menší střídá vždy jeden větší. Pilka, stejně jako hrot na rozbíjení oken, je v noži držena silou přítlačné pružiny a lze jí po opotřebení jednoduše (pomocí běžných kleští) vyjmout a vyměnit.Výměnná pilka na sklo
Plochý šroubovák a otvírák - otvírák na láhve se šroubovákemPlochý šroubovák a otvírák
Hlavní čepel - detail - první dvě třetiny ostří od špičky čepele jsou na ostří vybroušeny drobné pravidelné pravostranně sešikmené zuby, na zbylé třetině je hladká, pravostranně skosená fazetkaHlavní čepel - detail
Victorinox RESCUE TOOL v pouzdře - Nošení nože v zásahovém oděvu je možné buď v kapse zásahového kabátu Fireman, nebo v originálním pouzdře na hasičském opasku, na opasku kalhot PS II, nebo (díky dostatečně dimenzovaném oku originálního pouzdra) na zásahovém hasičském opasku (ochranném polohovacím pásu). Pouzdro umožňuje pohodlné nošení nožeVictorinox RESCUE TOOL v pouzdře
luminiscenční střenka - Foceno ve tmě. Rukojeť nože je provedena se střenkami z výrazné žluté barvy, která ve tmě světélkuje. Usnadní nalezení nože ve tmě.luminiscenční střenka
SouborTypVelikost 
recenze-victorinox-rescuetool.pdfPDF File127 kBstáhnout 





Související zboží

860 Kč s DPH
711 Kč bez DPH
webmaster CORA 2007 - 2024, www.cora.cz