porovnat

oblíbené
Sloužíme těm, kteří chrání životy, zdraví a majetek druhých.
Facebook Instagram Youtube

BOROS B4 - zásahová obuv

BOROS B4 - zásahová obuv
Kód zboží:130 020 630 37
 
Dodací doba:skladem
Záruční doba:24 měsíců
 
Cena bez DPH:6 988 Kč
Cena s 21% DPH:8 455 Kč
Uvedená cena je platná pro vybranou variantu níže.
 
velikost:
informace k variantám / velikosti


odeslat dotaz na produkt
Rosenbauer

Díky rychlouzávěru Rosenbauer lze BOROS B4 dokonale zafixovat na nohu jediným tahem za rukojeť. Stejně tak středová přezka jedním cvaknutím uvolní tah ze šněrovacího systému a botu lze zase bleskově sundat. Navíc je možné individuální nastavení ve dvou samostatných zónách.

BOROS B4 odpovídá přirozené pohyblivosti chodidla díky speciální 360° flex zóně v oblasti kotníku. Umožňuje přirozené náklonové pohyby bez zanedbání ochrany před příliš velkými úhly (jako je obávané vyvrtnutí kotníku). Pohotovostní služby si tak mohou užívat maximální ochranné funkce.

Cílem při vývoji BOROS B4 bylo spojit výhody všech známých typů uzávěrů:

  • extrémně jednoduchá obsluha
  • individuální nastavitelnost
  • rychlé zapnutí a vypnutí

a to vše s co nejnižší možnou hmotností.

Aby bylo možné dosáhnout tohoto cíle, museli specialisté na boty v Rosenbaueru prolomit novou cestu z hlediska technologie zapínání. Výsledkem je revoluční rychlouzávěr Rosenbauer:

  • certifikováno podle EN1 15090 F2A HI3 CI AN SRC
  • unikátní geometrie profilu podrážky Michelin zajišťuje maximální odolnost proti skluzu
  • stabilozavatelná, prodyšná ortopedická stélka s integrovaným polstrováním
  • nízká hmotnost
  • s membránou SympaTex® - regulace klimatu
  • s revolučním rychloupínákem Rosenbauer
  • možnost nastavení šířky ve 2 zónách (hřídel a noha)
  • plná svoboda pohybu díky 360 ° flex zóně v oblasti kotníku
  • premium špičková býčí kůže odpuzující vodu a nečistoty s reflexním povrchem

Požární bezpečnost nám do dlouhodobého testu zapůjčila zásahovou obuv BOROS B4 od Rosenbauera – jedná se o nejvyšší model bot, který firma vyrábí.

Boros B4 samozřejmě splňuje EN 15090, což je evropská norma pro obuv pro hasiče. Řeší teplotní odolnost, antistatičnost, protiskluznost nebo ochranu kotníku.

 

Boty, vážící dohromady přibližně 2,6 kilogramů a vyrobené z vodu odpuzující býčí kůže, jsou vybaveny membránou Sympatex. Voda neprosákne zvenčí, zevnitř jsou ale vodní páry vylučovány ven.

Membrána je zvláštní tím, že nemá póry, které by se časem zanesly – prodyšnost není omezena částečkami nečistoty, krystalky soli nebo zbytky pracího prášku.

Obuv Boros B4 designem z davu nevyčnívá: zvolena byla standardní černá, detaily a standardní tkaničky jsou pak červené.

Podrážka od Michelinu

Michelin dodává pneumatiky pro letištní Panthery a připravuje směs i pro podrážku Borosů. Antistatická pryžová směs podrážky je odolná vůči mechanickému namáhání, olejům, benzínu i většině kyselin. Navíc zabraňuje jiskření, což se hodí při práci ve výbušném prostředí. V rámci možností je i protiskluzová – ale když je silnice jeden led, nezachrání vás nic.

Směs má spolehlivě fungovat jak v teplotách –40, tak 300 °C. Nechybí integrovaná ocelová ochrana proti proražení a dokonce „ukazatel opotřebení“, stejně jako u mnoha pneumatik.

Na patě je hrana umožňující po rozepnutí jednoduché sundání špičkou druhé nohy.

Vložku/stélku, která v botě je, lze prát na 30 stupňů a kromě dvou standardních výšek je možné dokoupit i speciální ortopedickou.

 

Rychloupínací systém Rosenbauer

Boty působí mohutně, což by mohlo odrazovat hasiče, kteří mají „vysoký“ nárt a běžně jim dělá problém se do zásahové obuvi dostat, takže volí spíše boty nižší a třeba je ani nezapínají. Rosenbauer pro B4 ale vymyslel zcela nový systém zapínání.

Tkaničky, které jsou odolné proti teplu a plamenům, jsou jednoduše vedeny několika háčky (což mimo jiné extrémně usnadňuje jejich případnou výměnu a hasič tak nemusí trávit hodinu šněrováním) a mechanismus na holeni je bleskově vytáhne, utáhne a zajistí.

Tkaničky mají v dané velikosti univerzální délku, pro individuální nastavení slouží červené háčky v oblasti kotníku – ty mají několik záchytek a tkaničky lze během pár vteřin přenastavit tak, aby noha byla sevřená tak, jak konkrétnímu hasiči vyhovuje.

Podle návodu je ani nemusíte mít symetricky – na pravé straně třeba na druhém háčku, na levé pak na posledním.

Dobře, řeknete si, „zatáhnout a jít“ jde i u jiných velmi rozšířených zásahových bot. Smeč ale přichází při rozepínání.

Zatímco u konkurence se při odchodu z garáže chtě-nechtě zdržíte povolováním, pro vystoupení z Borosů potřebujete maximálně jeden prst. Západka v horní části se odcvakne, v ten okamžik celá bota povolí a vyndat z ní nohu jde hned, i s propocenou ponožkou.

Upřímně, pocit po prvním „zapnutí“ nebyl vůbec příjemný. Plast, sloužící pro zajištění tkaniček, tlačil na nárt a každý krok byl utrpení. Zjevně nestačí boty vyndat z krabice, dát na nohu a chodit.

Stejně jako v případě nedávné přilby od Rosenbauera se vyplatí si k botám sednout a přizpůsobit si je. Stačilo tkaničky v červených držácích posunout (v mém případě povolit na maximum) a pocit z nošení se rapidně změnil – až tak, že boty a nohy zvládly i soukromou cestu na zledovatělý kopec a zpět.

Roli v tom může ale hrát i zvyk.

Pokud náhodou tkaničky nevydrží sílu vašich paží, v prodeji jsou náhradní.

Uvnitř boty je štítek pro napsání jména, ocelová špička je překryta termoplastickým polyuretanem. Na vnějších stranách je (velmi) malý reflexní 3M prvek.

Navzdory tomu, že bota nohu obepne docela těsně, kotníková oblast je přizpůsobená pro pohyb. Není tak problém usadit se do kreativních pozic – boty neprotestují a povolí to.

Výše zmíněný mechanismus „utahováku“ na holeni má ještě jednu výhodu. Přijde mi, že působí i jako dodatečná ochrana. Plast případný menší náraz alespoň trošku utlumí a pokud se rozbije, také se dá lehce vyměnit.

V komentářích na Facebooku se objevil dotaz na to, jak se boty zapínají, když je má hasič připravené společně s kalhotami u auta na výjezd. Inu, jednoduše, jako chlapík na videu.

 

Pro obuv Boros B4 jsme se rozhodli po poptávce po rychloutahování. Bohužel naše zkušenosti s Haix Fire Hero jsou takové, že jsou opravdu těžké a trvá hodně dlouho, než se “rozšlápnou”.

Vyzkoušeli jsme i Rosenbauer Twister, kde je jiné řešení utahování – kolečkem, což je však extrémně náchylné na povolování, a bota je také hodně tvrdá.

Už jsme byli zoufalí, že zůstaneme u klasických zipů (Rosenbauer Tornado a Haix Fire Flash), vzápětí pak Rosenbauer vyšel s touto novinkou a po prohlídce u kamarádů z Kadaně jsme se rozhodli k třetímu pokusu.

Nakonec toho rozhodně nelitujeme, utahování je skvělé, nastavitelné pro všechny typy nohou, jsou lehčí než Haixy a bota je hlavně od začátku měkká a pohodlná. Prošly už všemi typy zásahů, včetně Hřenska, a zatím na ně každý pěje chválu.

Zatím jsme zvládli přetrhnout jen jedny tkaničky, ale jdou snadno sešít a nyní se dají už koupit náhradní.

Jedna jediná věc by se dala vytknout – a to tvar podrážky, kdy například obuv Jolly měla zmáknutý vnitřek boty jako opravdu kvalitní outdoorovou obuv; zde by si měli u Haixu i Rosenbaueru vzít příklad.

Ten rovnější tvar, nepřizpůsobený tvaru nohy, dává nohám dost zabrat třeba při celodenní práci v lese.

Nicméně se podle nás jedná o zatím nejlepší a nejpohodlnější obuv s rychlozapínáním,

uvedl Filip Foukal za dobrovolnou jednotku z Klášterce nad Ohří.

Lhal bych, kdybych závěrem napsal, že se mi boty nelíbí. Svědčí o tom i fakt, že jsem je do Požární bezpečnosti nevrátil, zaplatil je a s radostí vyměnil své staré Völkly se zipem a s přibližně stovkou dírek na tkaničky.

Michal Šafus, POŽÁRY.cz

 

Převzato www.pozary.cz

BOROS B4BOROS B4
Boros B4Boros B4
Boros B4Boros B4
BOROS B4BOROS B4
BOROS B4BOROS B4
BOROS B4BOROS B4
BOROS B4BOROS B4
BOROS B4BOROS B4
BOROS B4BOROS B4
BOROS B1, B2, B3, B4BOROS B1, B2, B3, B4




SouborTypVelikost 
pokyny-pro-pouzivani.pdfPDF File7 515 kBstáhnout 





Související zboží

6 218 Kč s DPH
5 139 Kč bez DPH
velikost:
8 123 Kč s DPH
6 713 Kč bez DPH
velikost:
7 831 Kč s DPH
6 472 Kč bez DPH
velikost:
283 Kč s DPH
234 Kč bez DPH
velikost obuvi:
250 Kč s DPH
207 Kč bez DPH
umístění tkaniček:
velikost obuvi:
162 Kč s DPH
134 Kč bez DPH
velikost:
99 Kč s DPH
82 Kč bez DPH
velikost:
87 Kč s DPH
72 Kč bez DPH
velikost:
218 Kč s DPH
180 Kč bez DPH
velikost:
91 Kč s DPH
75 Kč bez DPH
velikost:
390 Kč s DPH
322 Kč bez DPH
objem:
290 Kč s DPH
240 Kč bez DPH
objem:
327 Kč s DPH
270 Kč bez DPH
151 Kč s DPH
125 Kč bez DPH
254 Kč s DPH
210 Kč bez DPH
webmaster CORA 2007 - 2024, www.cora.cz