porovnat

oblíbené
Sloužíme těm, kteří chrání životy, zdraví a majetek druhých.
Facebook Instagram Youtube

Zásahová obuv Völkl PRIMUS 21

Zásahová obuv Völkl PRIMUS 21
Kód zboží:130 020 300 43
 
Dodací doba:5 dnů
Záruční doba:24 měsíců
 
Cena bez DPH:3 594 Kč
4 131 Kč
Cena s 21% DPH:4 349 Kč
4 999 Kč
Zlevněno o:650 Kč
Uvedená cena je platná pro vybranou variantu níže.
 
velikost:
informace k variantám / velikosti


odeslat dotaz na produkt
Völkl

DOPRODEJ - pouze omezené velikosti a množství, nutno ověřit.

Primus boty jsou tak lehké, pohodlné a snadno se udržují, že je prostě jednou musíte vyzkoušet. Jsme přesvědčeni, že hasičská bota by měla být co nejpohodlnější na nošení, a proto nezapomeňte, že model Primus vznikl ze zkušeností našich zákazníků. Není divu, že Primus je náš nejoblíbenější model a to nejen u profesionálních hasičů. Zvláště pozoruhodná je nízká výška svršku 21 cm, takže lýtka jsou méně namáhána a komfort při běhu se výrazně zvyšuje. Navíc můžete úplně rozepnout zip a vaše boty snadno vyčistit a udržovat.

Technický popis:

  • předností obuvi je maximální bezpečnost, optimální komfort nošení, obuv je velmi lehká, má systém rychlého nazouvání a jednoduše se čistí
  • černá hladká vodoodpudivá useň (Waterproof), tloušťka 2,4 - 2,6mm, konstrukce svršku bez bočního šití, žáruvzdorné nite (Nomex), stříbrné reflexní pásky
  • šněrovací systém s rychlonazutím, žáruvzdorné Nomex-šněrovadla, kovový zip, systém jednoduchého čištění
  • membrána Sympatex HIGH2OUT Klimasystem (certifikát ÖKOTEST 007/2006) šetrná k životnímu prostředí, nepropouští vodu, prodyšná, odolná chemikáliím dle normy EN368
  • anatomicky tvarovaný, v horní části perforovaný polstrovaný jazyk, polstrování v oblasti kotníku, klenku a horní části svršku
  • ohybový dílec v patní části obuvi a poutko pro snadné nazouvání v horní patní části obuvi
  • ocelová tužinka s ochranou před nárazem do 200 Joulů, oděruvzdorná vnější tužinka přilepená a přišitá ke svršku dvojitým stehem, korozivzdorná pružná ocelová mezipodešvová stélka
  • anatomická, vyměnitelná korková vkládací stélka, předtvarovaný a zesílený opatek
  • přímo nastříknutá podešev pryž-PUR s bočním profilem, oděruodolná, odolná proti pohonným látkám (oleji, benzinu), odolná proti kyselinám, nepíšící

Výška svršku ca. - 21cm
Hmotnot ca. - 1150g
Velikosti - 36 - 47 (48-50 nadměrné velikosti)      

SYMPATEX® je zcela vodotěsná membrána laminovaná mezi podšívku a svrchní část boty. Je vysoce poddajná, díky čemuž může absorbovat tlak na obuv při chůzi bez nežádoucího prosakování. SYMPATEX® je také extrémně prodyšný - klíčem k tomu je systém kanálků, který efektivně odvádí pot na povrch. Na rozdíl od ostatních membrán se póry membrány SYMPATEX® neucpávají, takže se prodyšnost používáním nezmenšuje a Vy díky tomu zůstanete dlouho v suchu a pohodlí.

Tato obuv je certifikována a používána u hasičských zásahových jednotek ve všech  zemích EU.

POKUD SI OBJEDNÁTE VELIKOST 48 - 50, POČÍTEJTE S VYŠŠÍ CENOU, DELŠÍM TERMÍNEM DODÁNÍ A PLATBOU DOPŘEDU (ZÁLOHOVOU FAKTUROU)

Návod na použití a údržbu je k dispozici zde.
Kopie certifikátu je k dispozici zde.
Ohledně této obuvi proběhla i diskuze na Požárech.cz, k dispozici zde.

Zásahová obuv Völkl PRIMUS 21 CS je rozumnou volbou, boty obujete během vteřiny a u zásahu obstojí

Jak už od nás půl roku víte, díky partnerství s firmou Požární bezpečnost jsme v listopadu roku 2014 do testování dostali boty Völkl PRIMUS 21 CS. Boty tak prošly dlouhým a relativně zvláštním testováním. Nyní je čas podívat se, jak si celou dobu vedly.

Nejste příznivci dlouhého čtení a rádi jdete k věci?
Pak vězte, že boty doporučujeme. Splňují požadavky pro náročné zásahy, jsou lehké, dobře se obouvají a zouvají. Jejich údržba je díky speciálnímu rozepínání otázkou minut. Nákupem chybu neuděláte.

Vzhled bot

Popisovat vzhled testovaných bot je, upřímně, trošku zbytečné – všude okolo vidíte jejich obrázky. Proto tedy jen krátce – boty jsou černé s červenými prvky – v této barvě je horní lem, otvory na tkaničky, okolí zipu a zadní designový prvek. Důkladný pozorovatel si povšimne i červené nitě.

Zadní část boty je po celé výšce zvýrazněna dvěma stříbrnými reflexními proužky, ty doplňuje výraznější stříbrný reflexní prvek vždy na vnější straně boty, přibližně nad úrovní kotníku.

Funkce a materiály

Zásahová obuv samozřejmě musí splňovat mnoho požadavků a norem. Za vše by mělo hovořit označení CE 0197 EN ISO 15090:2006 F2A CI HI3 SRC, čímž se boty směle řadí do stejné kategorie jako jsou například o polovinu dražší "nové barevné Haixy".

Testované boty disponují také ochranou proti prořezu, třídy 2 (zde pozor, ještě o něco levnější varianta bot Völkl PRIMUS 21 bez přídavku CS je bez této ochrany, rozlišit je lze snadno podle černého horního lemu, nebo podle vysvětlující grafické ikonky)

Obuv je vyrobená z 2,4 – 2,6 milimetru tlusté vodoodpudivé usně, konstrukce svršku je bez bočního šití. Vše doplňují žáruvzdorné nitě z Nomexu a kovový zip.

Tužinka, tedy výztuha špičky, je ocelová, s ochranou před nárazem do 200 joulů. Oděruvzdorná vnější tužinka je přilepená a přišitá ke svršku dvojitým stehem.

Přímo nastříknutá pryžová podešev s bočním profilem je také oděru odolná, dokáže obstát i proti pohonným látkám a kyselinám. Tato technologie by měla dle výrobce zaručit vyšší pevnost spoje svršek-podešev.

Na nohu z vnitřní strany doléhá membrána Sympatex HIGH2OUT Klimasystem, která nepropouští vodu, je prodyšná a odolná chemikáliím dle normy EN368. Korková vkládací stélka je anatomicky tvarovaná a vyměnitelná, má zesílený opatek (část boty okolo paty).

"Unboxing", aneb rozbalení hezky česky

Papírová krabice nijak nevyčnívá z šedivého průměru, v tomto případě to ale není potřeba. Uvnitř je k nalezení přesně to, co člověk očekává – dvě boty, levá a pravá, společně s českým návodem na použití a údržbu obuvi. Ten se nemusíte bát ztratit, k dispozici je totiž i online na webu.

Druhý list se již českého překladu nedočkal, což ale nijak nevadí. Co byste také chtěli překládat na "Vielen Dank" a obrázkovém návodu. Ten ale neztraťte, ještě se bude hodit. Zajímavostí bot je totiž systém jednoduchého čištění a právě na správném počátečním šněrování tkaniček spočívá další úspěch.

Šněrování, utahování, nastavování a rozšněrovávání – důležité kolečko

Po vybalení nových bot z krabice se už jistě nemůžete dočkat, až si je nazujete a půjdete se třeba proběhnout, ti odvážnější rovnou sednou do cisterny a pojedou k požáru. Ale podcenit počáteční nastavení by se vám mohlo vymstít minimálně ze dvou důvodů.

Prvním z nich je správné utažení. Zatímco levá bota se povedla "na první dobrou", u pravé se Michal potýkal přibližně měsíc s jejím samovolným rozepínáním při chůzi, zip se jednoduše po chvíli rozjížděl. Podrobným průzkumem bylo zjištěno, že je to kvůli "volnosti boty". Stačilo o centimetr dotáhnout tkaničku a rozepínání bylo na vždy vyřešeno.

Opětovně nastavovat šněrování přímo u zásahu je nereálné a chodit s rozepnutou botou v požářišti je dost nepříjemné.

A i když jsme ještě nezmínili skoro žádné výhody bot, dostáváme se k hlavnímu nedodělku – nebo lépe řečeno, "předělku". Na jazyk boty je totiž našit kožený štítek s označením boty a jeho spodní část dokáže v několika pozicích zaseknout zip, kterým se člověk snaží botu zapnout.

Se zipem totiž při zapínání dojedete do jedné třetiny boty a pak hrozí, že se o našitý štítek zasekne. Pokud máte botu rádi tkaničkami staženou kolem nohy na maximum, připravte se na to, že "normálně" botu nezapnete a budete muset trošku propnout nohu.

Během několika dní si ale zvyknete na "speciální grif" s jemným propnutím nohy a po týdnu už si ani nebudete uvědomovat, že to děláte. Jednoduše se botě přizpůsobíte ke společnému soužití :-)

Ani tahle komplikace však nijak nepřebije další výhody, takže šup na ně.

Obouvání a zouvání

Zřejmě jedna z největších výhod obuvi Völkl PRIMUS 21 CS je snadné nazouvání. Prostě k botám přijdete a aniž byste se jich museli dotknout rukou, jednoduše do nich bez další pomoci zaplujete. A dle vyjádření oslovených hasičů nemají problém ani osoby s vysokým nártem.

Což náš test potvrdil. Michal je zvyklý boty nazouvat i vyzouvat (znáte to, přišlápnete patu boty…) bez rukou a testované boty s tím nemají vůbec žádný problém. Pokud jsou od bahna, nemusíte si špinit ruce v zoufalé snaze dostat boty z nohy dolů.

V horní zadní části je samozřejmě přítomno poutko – to ale bude i po několika měsících zářit novotou – není k nazouvání potřeba.

Podpora nohy

Boty jsou o něco nižší, než běžná zásahová obuv. To je na jednu stranu dobře – boty jsou pohodlnější a lehčí, na stranu druhou při náročném pohybu u zásahu hrozí vykasání zásahových kalhot. Tuto variantu ale zmínil pouze jeden z pěti oslovených příslušníků, záležet tak bude zřejmě na vhodné kombinaci a délce kalhot. Michal problémy neměl.

Jeden ze strojníků během testovacího obrobí zmínil, že se mu lépe jezdí v rozepnutých botách – obuv je totiž v ohybu nártu pevnější, což někomu může při řízení vadit. Ve služební Octavii jsme otestovali oba dva způsoby a kloníme se k jízdě se zapnutým zipem. Bez něj byla noha redaktora "nepevná" a dostavoval se pocit nejistoty.

A samozřejmě jako bonus – oktávka s tvrdší nohou jede rychleji (:-)

Chůze, stání, pohyb a komfort

Navzdory tvrzení "každá bota se musí prošlápnout" našemu redaktorovi padla obuv okamžitě. Nikde nic netlačilo, nikde nic nechybělo ani nepřebývalo. A za celý půlrok testování se nic nezměnilo, boty jsou naprosto pohodlné a komfortní i s různými typy ponožek – tenké, tlusté, funkční – vždy bez náznaku problému.

Obuv (navzdory tamnímu zákazu) "navštívila" také plochu nablýskaného zimního stadionu a ani jednou redaktora nezradila. Samozřejmě se pohyb na rovném ledu nemůže rovnat specialistům na bruslích nebo s bodci místo podrážek, ale boty netrpěly přehnanou klouzavostí.

Stejně se naštěstí chovaly i na kluzkých kamenech na jezu v řece – a těch "výletů" doprostřed řeky s nimi bylo absolvováno několik. Ani jednou nepodklouzly – pokud by se to totiž stalo, redakce by doteď splácela nový foťák, několik objektivů a utopeného redaktora k tomu.

Obuv absolvovala také několik celonočních turnajů v pokeru, nechyběla ani na focení fotbalových zápasů v náročném prostředí. Boty obstály na jedničku – redaktor o nich celou dobu ani nevěděl, což je nejlepší možná varianta.

Značným plusem u bot – ocenitelným hlavně při náročných zásahových pohybech – je také větší "přesah" gumy z podrážky přes špičku. Zatímco jiným botám se dle vyjádření jednoho z instruktorů zbirožského kontejneru kvůli neustálému pohybu nízko nad zemí po chvíli ošoupe vyztužená špička a začne vykukovat kov, testované boty stále drží.


Filip Foukal, hasič z HZSP Doly Nástup Tušimice & JSDH Klášterec nad Ohří:

S obuví Völkl jsem se poprvé setkal v roce 2007, kdy jsem už jako hasič u podnikové i městské jednotky sháněl boty vhodné pro veškerou činnost, na které jsem se v obou sborech podílel. Bylo to především lezení, průzkum a otvírání starých důlních děl, a v rámci standardního výkonu služby klasická zásahová činnost – a tím i pohyb v extrémním terénu v povrchovém dole.

Kamarád, který v té době pracoval pro jednu firmu, dodávající obuv Völkl na náš trh (myslím, že v té době jediný) mi ji nabídl výrazně zlevněnou na testování. Samozřejmě jsem neodmítl – vylíčil mi ji jako prodejce v těch nejlepších atributech.

Poté, co obuv dorazila, budila u mě rozpaky svou výraznou výškou 32 cm. Ale po pár prvních krocích už jsem začínal tušit, že ty vyjádřené atributy nebudou jen obchodní argumentací. Po opravdu slušné náloži, kdy jsem boty měl na noze takřka denně, v práci na dolech, u dobrovolné jednotky, při lezeckých aktivitách nebo při mé oblíbené montanistice, mě boty vždy mile překvapily.

Zhruba dva roky jsem jim věnoval náležitou péči, co se týče údržby, za to se odvděčily skvělou vodotěsností. Poté jsem již údržbu občas zanedbával, ale i tak byly zhruba po dobu pěti let mými takřka druhými chodidly.

Poté již s přibývajícím věkem dávaly tušit opotřebovanost, což bylo při tomto způsobu života logické, ale ani dnes na ně nedám dopustit, a ačkoli již netěsní a podrážka je už značně ochozená, stále je používám jako pracovní obuv do dílny a jako druhé boty na výjezd.

Tepelný komfort

Boty byly testovány od listopadu do března, zažily tedy zimu (díky přelomu března a dubna dokonce dvě). Zimu ale díky nim nezažil náš redaktor. I když se boty podívaly na celodenní focení lyžařů na zasněžené sjezdovce nebo hodinový pobyt v tekoucí řece, dokázaly při běžném pohybu udržet tolik vydaného tepla, aby nohy nemrzly.

Pocit chladu se začal projevovat jen jednou – po hodinu a půl dlouhém čekání u dopravní nehody na odtahovou službu víceméně bez hnutí při teplotách pod nulou. To ale začal promrzat navzdory několika vrstvám oblečení celý redaktor a studené nohy byly jen logický důsledek takového neuváženého chování.

I když byl redaktor v uplynulém půlroce zamilovaný až po uši a pln vnitřního tepla, přímo do požárem zasaženého místa se za celou dobu nedostal a na zkušenosti s vysokými teplotami u zásahu se tak musíme zeptat výjezdových hasičů.

Údržba

Ukončením zásahu sice končí jedna část, ale začíná druhá. Starat se o boty se jistě vyplatí, odvděčí se delší životností. A v téhle kategorii boty Völkl PRIMUS 21 (CS) jednoznačně vedou.

Zip je rozepínatelný až do konce. Ve "výjezdovém stavu" mu v tom ale brání tkanička zachycená v dolní části za dva úchyty. Nestane se vám tak, že zip omylem celý rozepnete – tkanička ho zastaví ve správný okamžik.

Pokud ale přijde na údržbu – dle výrobce stačí voda a jemný kartáč – stačí tkaničku "vyháknout" z háčků, zip rozepnout a rázem máte dokonalý přístup jak k samotné vnitřní části zipu, tak i boty. Nemusíte tak trávit dlouhé večery rozšněrováváním celé boty.

Bonusem, který s tímto systémem souvisí, je možnost jednoduché výměny celého mechanismu zipu za nový.

Závěr

Konec článku bude nepřekvapivě zcela stejný, jako jeho začátek. Testovaná obuv s přehledem splní veškerá očekávání a za aktuální cenu 4 198,50 Kč rozhodně nemusíte s nákupem otálet.

zdroj: pozary.cz

Galerie

Zdroj: www.pozary.cz

Svršekplnolící hydrofobní useň, speciální ochrana špice PU zesílením, bandážovaný límec
Výška21 cm
Barvačerná
Konstrukceantistatické provedení
Kapleocelová kaple 200J
Podeševnitrilkaučuková s ocelovou antiperforační planžetou, odolná oleji, PHM, kyselinám a teplotě do 300°C
MembránaSYMPATEX®
primus 21 špička boty - obuv PRIMUS 21 - špičkaprimus 21 špička boty
primus 21 - obuv PRIMUS 21, svršekprimus 21
primus 21 - obuv PRIMUS 21 - šňerováníprimus 21
primus podrážka - podrážka obuvi PRIMUS 21primus podrážka
SouborTypVelikost 
certifikat_primus.pdfPDF File1 064 kBstáhnout 
primus21.pdfPDF File736 kBstáhnout 
voelkl-navod-na-pouziti-a-udrzbu-primus.pdfPDF File293 kBstáhnout 
This content requires HTML5 & Javascript or Adobe Flash Player Version 9 or higher.


Ověřený zákazník

Přidáno: 5. 10. 2020
50% zatím bez zkušeností



Související zboží

218 Kč s DPH
180 Kč bez DPH
velikost:
99 Kč s DPH
82 Kč bez DPH
velikost:
162 Kč s DPH
134 Kč bez DPH
velikost:
87 Kč s DPH
72 Kč bez DPH
velikost:
91 Kč s DPH
75 Kč bez DPH
velikost:
390 Kč s DPH
322 Kč bez DPH
objem:
290 Kč s DPH
240 Kč bez DPH
objem:
151 Kč s DPH
125 Kč bez DPH
327 Kč s DPH
270 Kč bez DPH
159 Kč s DPH
131 Kč bez DPH
254 Kč s DPH
210 Kč bez DPH
145 Kč s DPH
120 Kč bez DPH
149 Kč s DPH
123 Kč bez DPH
webmaster CORA 2007 - 2024, www.cora.cz